Bijna acht maanden na een aanslag met bijtend zuur en na meerdere operaties in een oogkliniek in het Duitse Aken is de leider van het ballet van het Bolsjoi-theater naar Moskou teruggekeerd. 'Ik zie nu weer voldoende om me zeker te voelen', zei Sergej Filin, die ter bescherming van zijn ogen een zonnebril droeg, op de Russische televisie. Voor de opening van het nieuwe seizoen nu maandag wil hij zijn werk bij de grootste balletgroep ter wereld hervatten, zei de 42-jarige Rus.

Bij de aanslag op 17 januari voor zijn woning in Moskou waren zijn gezicht en vooral zijn ogen door bijtend zuur aangetast. Zijn gezichtsvermogen is voldoende om te zien wat er op de bühne gebeurt, zei Filin. Er wachten hem echter nog een langdurige nabehandeling en bijkomende chirurgische ingrepen.

Het UZ in Aken heeft verklaard dat de patiënt na verschillende operaties weer goed kan zien. 'Het linkeroog heeft intussen weer een gezichtsvermogen van 80 procent', zei hoofdarts Martin Hermel. Met het rechteroog kan Filin weer grote cijfers herkennen, maar daar is het genezingsproces nog niet afgelopen.

De politie beticht sterdanser Pavel Dmitritsjenko ervan de daad wegens professionele rivaliteit in scène te hebben gezet. Ook de vermoedelijke dader en een mogelijke medeplichtige moeten zich voor de rechter verantwoorden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig