In de Duitse deelstaat Beieren zijn zondag om klokslag 8.00 uur de kiesbureaus opengegaan voor de deelstaatverkiezingen. Een week voor de Duitse parlementsverkiezingen zijn 9,5 miljoen stemgerechtigden opgeroepen om een nieuw regionaal parlement te kiezen.

Alle partijen hopen bij deze regionale test voldoende wind in de rug te krijgen voor het examen op nationaal vlak van volgende zondag. In München regeert al 56 jaar lang de Christelijke Sociale Unie (CSU), de kleine zusterpartij van de Christelijke Democratische Unie (CDU) van Angela Merkel. Bij de deelstaatverkiezingen van 2008 had ze haar absolute meerderheid verloren en moest daarom een coalitie met de Liberalen (FDP) vormen.

Volgens de laatste peilingen zou de CSU nu weer een meerderheid van de zetels in het regionaal parlement behalen. CSU-voorzitter en minister-president Horst Seehofer kan dan verder regeren zonder de Liberalen, wier herverkiezing in het parlement onzeker is.

Een ruime zege voor de CSU in Beieren, wat ook verwacht wordt, zou positief zijn voor huidig Bondskanselier Angela Merkel (CDU). Er is echter ook een keerzijde aan die medaille. Enerzijds zorgt een overwinning ervoor dat de christendemocraten weer steviger in het zadel komen te zitten. Anderzijds kan een overwinning ervoor zorgen dat CSU-voorzitter Seehofer meer eisen kan stellen, waar Merkel dan weer meer rekening mee dient te houden.

Voor de sociaaldemocraten neemt de Münchense burgemeester Christian Ude als topkandidaat deel aan de strijd. Volgens de laatste bevragingen zou de SPD echter slechts rond de 18 procent halen. De SPD, Grüne en Freie Wähler (groep van ongebondenen) zouden samen minder stemmen verzamelen dan de CSU alleen.

De kiesbureaus sluiten om 18.00 uur. Dan volgen ook de eerste vooruitzichten op televisie. Een half uur later al volgen de eerste prognoses op basis van de eerste gegevens.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig