Winkeldieven ontwikkelen duurdere smaak
Foto: VUM

Het aantal winkeldiefstallen zit tegenwoordig in dalende lijn. Daar staat tegenover dat winkeldieven kiezen voor duurdere producten. Dat blijkt uit een analyse van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) op basis van cijfermateriaal van de vzw Preventie & Veiligheid.

Het aantal gestolen goederen daalde vorig jaar met 4,7 procent tegenover 2011. De hoeveelheid gestolen producten daalde van 48.492 naar 46.224 producten. De totale waarde van het aantal ontvreemde goederen liep wel op met 4,6 procent, van 671.780 naar 702.420 euro. Winkeldieven worden dus selectiever in hun keuze.

Vooral droge voeding en vers vlees (29 procent), parfumerie (15 procent), alcohol en sterke drank (10 procent), doe-het-zelfmateriaal (7 procent) en dameskleding (6 procent) blijken gegeerd bij shoplifters.

‘Vooral de steile opmars van voeding is symptomatisch voor deze crisistijden. In 2008 was voeding goed voor maar 23 procent van alle gestolen waren, nu gaat het om 29 procent. Voedingswinkels voelen de crisis niet alleen door het feit dat consumenten de knip op de beugel houden, maar ook omdat hun waren meer in trek zijn bij winkeldieven’, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

Winkeldiefstallen blijven een plaag voor heel wat handelaars, die ongeveer 1 à 2 procent van hun omzet eraan verloren zien gaan. Voor kleinhandelaars die vaak met krappe winstmarges kampen, is dit geen te onderschatten bedrag, meent het NSZ.

Winkeldiefstal vanaf oktober bestraft door snelrechtbanken

Vanaf oktober worden winkeldiefstallen in elke provincie via snelrechtbanken gesanctioneerd. Een evolutie die het NSZ toejuicht. Het snelrecht kan een ontradend effect creeëren op andere potentiële kandidaten met lange vingers. Handelaars zien, doordat het gerecht korter op de bal gaat spelen, dat winkeldiefstal weldegelijk aangepakt wordt.

Toch vraagt het NSZ ook om werk te maken van de effectieve strafuitvoering. Straffen voor winkeldiefstallen variëren tegenwoordig van geldboetes tot gevangenisstraffen van één maand tot vijf jaar. Vaak laat de effectieve strafuitvoering echter te wensen over.

NSZ vraagt daarom dat minister Turtelboom zo snel mogelijk ook criminelen met een straf onder de zes maanden effectief bestraft via het systeem van spraakherkenning. Op die manier kan een daadwerkelijke uitvoering gegeven worden aan door snelrecht uitgesproken straffen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig