De Syrische president Assad moet zich aan zijn beloftes houden. Anders blijft de VS bereid om te handelen. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama gezegd in een reactie op het Russisch-Amerikaanse akkoord.

Obama noemde het Russisch-Amerikaanse akkoord een belangrijke, concrete stap om het Syrische arsenaal aan chemische wapens onder internationale controle te brengen, en uiteindelijk te vernietigen. Maar als de diplomatieke inspanningen zouden falen, dan blijft de VS voorbereid om te handelen, klinkt het.

Ondanks deze belangrijke stap is er echter nog veel meer te doen, zei Obama voorts. De Amerikaanse president dreigde opnieuw met een militaire tussenkomst van de VS indien het Syrische bestuur zijn woorden niet door daden laat volgen.

De Amerikaanse president zei dat de VS zal blijven samenwerken met Rusland, Groot-Brittannië, Frankrijk, de VN en anderen om te verzekeren dat ‘het proces verifieerbaar is, en dat er gevolgen zijn als het Assad-regime het raamwerk dat vandaag is afgesproken niet nakomt.’

Obama herhaalde ook dat door de militaire dreiging tegenover Syrië een diplomatieke oplossing mogelijk werd. Ook Frankrijk en Groot-Brittannië toonden zich eerder tevreden met het Russisch-Amerikaanse akkoord over de vernietiging van chemische wapens in Syrië.

Het regime van Assad heeft een week de tijd gekregen om alle wapens die het regime in zijn bezit heeft op te lijsten. Tegen de helft van volgend jaar moeten volgens het akkoord de Syrische wapens vernietigd of verwijderd zijn.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig