Bijna 500 voornamelijk Syrische vluchtelingen, onder wie vele vrouwen en kinderen, zijn de afgelopen 24 uur gearriveerd aan de Italiaanse kust. Dat deelde de Italiaanse kustwacht mee.

Een eerste groep van 170 vluchtelingen die naar eigen zeggen uit Syrië afkomstig zijn, werd vrijdagavond door de kustwacht uit zee opgepikt. Hun boot begon water te maken op een vijftigtal kilometer van de Calabrische kust in het zuiden van Italië.

De bootvluchtelingen, onder hen een vijftigtal vrouwen en kinderen, werden aan boord van een schip van de kustwacht genomen en overgebracht naar Roccella Ionica in het zuiden van Calabrië.

Een tweede groep van 320 vluchtelingen, hoofdzakelijk Syriërs en enkele Egyptenaren, werden vrijdagnacht op 120 kilometer van de Siciliaanse kust uit zee opgevist door een koopvaardijschip, dat zich in de buurt bevond, en twee schepen van de kustwacht.

Het aantal Syriërs dat Italië per boot tracht te bereiken, voornamelijk uit Egypte, is aanzienlijk gestegen, aldus het Hoog VN-Commissariaat voor de Vluchtelingen. De woordvoerder van UNHCR, Adrian Edwards, zei dat circa 3.300 Syriërs, voor het merendeel gezinnen, de voorbije 40 dagen over zee zijn gearriveerd. Sinds het begin van het jaar schat UNHCR hun aantal op 4.600. In 2012 was hun aantal beperkt tot 369 personen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig