‘Syrië-deal belangrijke stap vooruit’
De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius. Foto: EPA

Frankrijk en Groot-Brittannië zijn tevreden met het Russisch-Amerikaanse akkoord over de vernietiging van chemische wapens in Syrië. De Syrische rebellen daarentegen spreken van een kaakslag.

Frankrijk noemt het akkoord dat Rusland en de VS sloten een belangrijke stap vooruit. De gesprekken in Parijs die maandag volgen zullen over de implementatie ervan gaan, klinkt het.

‘Het ontwerpakkoord dat in Genève is berekt over de vernietiging van de chemische wapens van het Syrische regime is een belangrijke stap voorwaarts’, stelde de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius. Ook zijn Britse collega William Hague verwelkomde het plan dat een militaire aanval op Syrië moet vermijden.

Net zoals Navo-topman Anders Fogh Rasmussen dringt VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon er bij het Syrische regime op aan om het akkoord onomwonden uit te voeren. Ban Ki-moon zei dat hij een vertaald en gecontroleerd toetredingsverzoek van Syrië ontving om tot de conventie over chemische wapens toe te treden. Syrië zou dus op 14 oktober lid worden.

Ook minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) is verheugd over het akkoord. Hij hoopt dat 'de nieuwe samenwerkingsgeest zal leiden tot een politieke oplossing voor het conflict'. 

Rebellen teleurgesteld

De Syrische rebellen zijn niet opgezet met het plan. Zij vinden dat de Syrische president Assad zo zijn verantwoordelijkheid kan ontlopen voor de gasaanval in Damascus waarbij honderden burgers omkwamen. Assad beschuldigt op zijn beurt de rebellen van die aanval.

Generaal Selim Idris van de militaire raad van de rebellen zegt ook dat de regeringstroepen een deel van het chemische wapenarsenaal naar Libanon en Irak zijn beginnen te verplaatsen om een mogelijk VN-inspectie te vermijden.

Het regime van Assad heeft een week de tijd gekregen om alle wapens die het regime in zijn bezit heeft op te lijsten. Tegen de helft van volgend jaar moeten volgens het akkoord de Syrische wapens vernietigd of verwijderd zijn. Als Syrië die opdracht niet nakomt, kan het akkoord afgedwongen worden met een VN-resolutie.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig