VS en Rusland werken verder aan vredesconferentie Syrië
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry (links), de speciale VN-gezant voor Syrië Lakhdar Brahimi en de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov Foto: EPA

De Verenigde Staten en Rusland willen samen verder werken aan een vredesconferentie voor Syrië. Dit hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van de twee landen, John Kerry en Sergej Lavrov, vrijdag in Genève verklaard. Parallel hiermee onderhandelen beide regeringen verder over de concrete stappen naar de chemische ontwapening van Syrië.

De gesprekken daarover worden vrijdag in Genève voortgezet. Eind september komt er dan een nieuwe ontmoeting tussen de twee ministers in de rand van de zitting van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. Er wordt gestreefd naar een ontmoeting “omstreeks 28 september”. Dan zal ook bekeken worden of een concrete datum voor de Syrië-conferentie kan worden vastgelegd.

‘We hebben over het huiswerk gesproken dat beiden (de VS en Rusland) tegen dan nog moeten maken’, zei Kerry op een gezamenlijke persconferentie met Lavrov en Lakhdar Brahimi, de Syrië-gezant van de VN en de Arabische Liga. Details over de stand van zaken in de onderhandelingen over de ontwapening wou Kerry nog niet kwijt.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig