Francken (N-VA): ‘Geheim akkoord kernwapens zonder parlementair debat is stuitend’
Theo Francken Foto: BDW

‘Het is bijzonder stuitend dat zo’n belangrijk ethisch en militair-technisch dossier in de achterkamertjes wordt bedisseld, zonder parlementair debat.’ Dat zegt N-VA-Kamerlid Theo Francken vrijdag in een reactie op het bericht dat België een geheim akkoord sloot met de VS over de modernisering van de kernwapens op ons grondgebied. 'De mogelijke vernieuwing van de kernwapens was een unieke kans om het debat te voeren over de kernwapens. Het parlement zou dan unisono kunnen zeggen deze wapens weg te halen', aldus nog de N-VA’er.

Francken wijst erop dat Defensieminister Pieter De Crem (CD&V) in het geheim aan het onderhandelen was over de vervanging van de verouderde kernwapens in Kleine-Brogel toen een aantal partijgenoten in een opiniestuk pleitten voor de verwijdering van de kernwapens uit ons land. Ook oud-premiers Jean-Luc Dehaene (CD&V) als Guy Verhofstadt (Open Vld) hebben zich in het verleden uitgesproken voor het weghalen van de kernwapens.

‘Als het waar is dat ook de Belgische regering al ingestemd heeft met de gemoderniseerde kernwapens, staat dat haaks op alle afspraken over het verwijderen van deze tactische kernwapens’, zegt SP.A-Kamerlid Dirk Van der Maelen in Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen.

Volgens gezaghebbende, Amerikaanse kernwapenexpert Hans Kristensen zouden de huidige B61- atoombommen op Kleine-Brogel vervangen worden door een nog krachtiger type dat elke bodem kan penetreren. 
 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in