Nieuwe kernwapens voor Kleine Brogel
Archiefbeeld Foto: MHB Marc Herremans

België is in het geheim met de VS akkoord gegaan over de modernisering van de kernwapens op zijn grondgebied. Dit zegt de gezaghebbende, Amerikaanse kernwapenexpert Hans Kristensen. De nieuwe bom is bedoeld als de opvolger van de huidige B61- atoombommen op Kleine-Brogel, zo melden Het Belang van Limburg, De Gazet van Antwerpen en MO.

Hans Kristensen van de Federation of American Scientists, een van de meest gezaghebbende waarnemers van het Amerikaanse kernwapenprogramma, bevestigt dat de Europese NAVO-partners die nu Amerikaanse kernwapens op hun grondgebied hebben, in 2010 akkoord zijn gegaan met de belangrijkste eigenschappen -en dus ook de stationering- van de gemoderniseerde versie van de B61-bom, een nog krachtiger type dat elke bodem kan penetreren. ‘Dat geldt ook voor België’, aldus Kristensen vanuit Washington.

'Tegen 2020 zullen alle wapens uit Kleine Brogel weggehaald worden voor onderhoud in de VS. Ze zullen worden gemoderniseerd en naar België terugkeren als een accurater nucleair wapen – zoals het er nu naar uitziet tenminste', zegt hij in een interview met MO*

De - nooit bevestigde - aanwezigheid van de kernwapens op Kleine Brogel kan zo met tientallen jaren verlengd worden. Defensie bleef donderdag bij het standaard-NAVO-antwoord op alle vragen in verband met dit onderwerp: geen bevestiging, geen ontkenning.