Leider Nibali buigt, maar kraakt niet in Vuelta
Foto: Imageglobe
Vasil Kiryienka heeft de achttiende etappe van de Ronde van Spanje gewonnen. De Wit-Rus van Team Sky pakte de ritzege na een indrukwekkende solo op de bijzonder pittige klim naar Pena Cabarga. Chris Horner, tweede in het klassement, deed zoals beloofd een aanval op de leiderstrui van Vicenzo Nibali. Horner maakte vijfentwintig seconden goed op de Italiaan, maar komt voorlopig drie seconden te kort.

 In Catambrië wachtte het peloton vandaag een lastige etappe van 186,5km met vijf hellingen door het middengebergte. Na een nerveuze openingsfase forceerden vijftien renners de ontsnapping van de dag. Daarbij geen klassementsrenners en dus hield het peloton al snel de benen stil. De voorsprong van de vijftien leiders steeg binnen de kortste keren boven de tien minuten.

Amets Txurruka nam op de hellingen van derde categorie het kopwerk in de kopgroep voor zijn rekening. De Spanjaard verzamelde zo negen punten voor het bergklassement. Toen op de Alto del Caracol - een joekel van tweede categorie en de voorlaatste klim - Vasil Kiryienka versnelde moest Txurruka net zoals de andere koplopers passen. Het bleek de start van een bewonderenswaardige solo voor de Wit-Rus. Hij bouwde zijn voorsprong uit in de afdaling en hield bovendien stand op de moordend steile klim (tot 20%) naar Pena Cabarga. Chris Sörensen strandde op 28 seconden. Kiryienka geeft zo zijn seizoen toch nog wat kleur. In de Ronde van Frankrijk viel hij immers door de mand als luxeknecht van Chris Froome.

Chris Horner beloofde voor de etappe dat hij voor vuurwerk zou zorgen op de slotklim. De Amerikaan moest 28 seconden goed maken op Vicenzo Nibali om de rode leiderstrui over te nemen van de Italiaan. De 41-jarige Horner bleek in deze Vuelta tot nu toe de beste klimmer en ook op de Pena Cabarga was het niet anders. Nibali probeerde zich vast te bijten in het achterwiel van zijn grootste uitdager. Tevergeefs. Horner finishte 25 seconden voor de Italiaan, 3 seconden te weinig om de nieuwe leider te worden. Ook Valverde en Rodriguez pakte een beetje tijd terug op Nibali.

Nibali toonde zich vandaag opnieuw erg kwetsbaar bergop. De kopman van Astana moet zich zorgen beginnen maken. De komende dagen wachten immers nog enkele loodzware bergetappes.

Rituitslag

1. Vasil Kiryienka (Team Sky)4:46:48
2. Chris Sørensen (Saxo - Tinkoff)+28"
3. Adam Hansen (Lotto)+1'18"
4. Martin Kohler (BMC Racing)+1'34"
5. Egoi Martínez (Euskaltel)+1'42"
6. Chris Horner (RadioShack)+1'53"
7. Amets Txurruka (Caja Rural)+2'02"
8. Joaquim Rodríguez (Katyusha)+2'13"
9. Alejandro Valverde (Movistar)+2'14"
10. Vincenzo Nibali (Astana) +2'18

Klassement

1. Vincenzo Nibali (Astana) 
2. Chris Horner (RadioShack) +3"
3. Alejandro Valverde (Movistar) +1'10"
4. Joaquim Rodríguez (Katyusha) +2'24"

Bekijk de volledige rituitslag en het klassement op de wedstrijdfiche van Sportwereld.be.