Voyager 1 verlaat heliosfeer
Foto: AP

De onbemande ruimtesonde Voyager 1 is het eerste door de mens gemaakte object dat onze heliosfeer heeft verlaten. Dat meldt de Nasa.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa stelt op zijn website dat uit de gegevens van het ruimtetuig blijkt dat hij zich in de interstellaire ruimte bevindt.

Nieuwe analyses van de dichtheid van het plasma rond de sonde zijn conform met hoe die zouden moeten zijn in de interstellaire ruimte, zeggen wetenschappers van de universiteit van Iowa, die de informatie publiceren op de website van Science.

‘Nu we de nieuwe gegevens gekregen hebben, denken we dat de mensheid een historische stap heeft gezet’, zei Ed Stone van het California Institute of Technology. ‘Het is de eerste keer dat we de ruimte tussen sterren onderzoeken.’

Volgens astrofysici verliet Voyager 1, die zich op 18 miljard kilometer van de zon bevindt, ons zonnestelsel rond 25 augustus 2012. De sonde werd in september 1977 gelanceerd vanaf Cape Canaveral.

Wetenschappers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa schreven in juli dat de Voyager 1 zich in een nieuwe, tot nog toe onbekende grenslaag van het zonnestelsel bevindt, de ‘heliosheath depleted region’.