Giel, de vijftienjarige tiener stapt vrijdag op het vliegtuig naar India om er een opleiding te volgens voor monnik. Hij is 'heel opgelucht' door de beslissing van de jeugdrechter.

'Ik ben heel tevreden met de beslissing, echt blij maar ook heel opgelucht', aldus Giel in een gesprek met Belga. 'Ik had een rustige dag, maar eens ik bij de jeugdrechter aankwam, werd ik toch wel zenuwachtig.'

De jeugdrechter vroeg hem onder meer of hij goed nagedacht had over zijn beslissing, of hij gedwongen werd om naar India te gaan en hoe hij daar opgevangen wordt. 'Ik heb het haar rustig uitgelegd en moest daarna even wachten op de beslissing.'

Die luidde dat er geen maatregelen opgelegd moeten worden, of met andere woorden, dat hij ongestoord naar India kan vertrekken.

Opleiding van 15 jaar

De 15-jarige jongen is van plan om een opleiding van 15 jaar tot boeddhistische monnik te volgen en neemt daarmee radicaal afscheid van zijn Westerse leven.

In een gesprek met de radiozender MNM benadrukte de jongen donderdagmorgen dat het zijn eigen keuze is. 'Toen ik zes jaar was, is dat idee bij mij opgekomen. Ik heb toen maanden geweend voor een monnikspij', klonk het.

De jongen koos verder voor een intrede in India, omdat hij daar al zijn tijd kan besteden aan de verlichting. 'Ik kan er mijn geest bevrijden van alle negatieve emoties en ben er niet meer gebonden aan de aardse concepten.'

Zijn nieuwe leven begint vrijdag om 16u, wanneer hij op het vliegtuig stapt richting Qatar. Zijn uiteindelijke bestemming is het Jonang Takten Phuntsok Choelink-klooster in het noorden van India op de grens met Tibet. Giel krijgt er ook een nieuwe naam: Lobsang Nyima, of vertaald' Warmhartige Zon'.