Vuilste bedrijven steeds vervuilender
Archiefbeeld ArcelorMittal Luik.

Tien procent van de vijfhonderd grootste bedrijven ter wereld is verantwoordelijk voor zowat driekwart van de broeikasgassen, die al die bedrijven samen uitstoten. Dat blijkt uit een onderzoek van Carbon Disclosure Project (CDP).

De uitstoot van die vijftig hardleerse bedrijven nam de afgelopen vier jaar zelfs nog toe met 1,65 procent tot 2,54 miljard ton aan broeikasgassen.

Proper zijn loont

Nochtans blijkt uit hetzelfde onderzoek van CDP dat de goede klimaatleerlingen uit de lijst van vijfhonderd ook betere financiële resultaten kunnen voorleggen. Alle Amerikaanse bedrijven samen zouden volgens de organisatie op tien jaar tijd tot 780 miljard dollar kunnen besparen. Dat alleen al door hun uitstoot van broeikasgassen op intelligente, innoverende wijze jaarlijks met drie procent te doen afnemen. De druk om als bedrijf de impact op het klimaat te verminderen neemt overigens jaar na jaar toe, vindt CDP.

Weerrampen

‘De angst voor de impact van steeds toenemende klimaatsveranderingen stijgt naarmate we steeds extremere weersomstandigheden zien’, denkt Paul Simpson, CEO van CDP. ‘Bedrijven hebben een unieke verantwoordelijkheid om groei te creëren op zo’n manier dat onze natuurlijke grondstoffen slim gebruikt worden.’

CDP geeft in haar Global 500 Climate Change Report 2013 ook advies over de manier waarop bedrijven het best tot een lagere CO2-uitstoot kunnen komen. Een belangrijke conclusie is dat bedrijven die hun personeel financiële voordelen bieden in ruil voor een lagere ecologische voetafdruk, 18 procent succesvoller zijn in het verminderen van hun uitstoot.