Giel mag naar boeddhistisch klooster vertrekken ondanks protest
Foto: vtm
De 15-jarige Giel mag van de jeugdrechter in Gent naar India vertrekken om daar monnik te worden. Dat meldt VTM. De oom van de jongen ziet zijn neef liever niet gaan. ‘Dit is brainwashing, grenzend aan indoctrinatie', klonk het.

Voor de jeugdrechter waren er geen redenen om de tiener niet naar India te laten vertrekken. Het parket kan nog in beroep gaan, maar dat is niet opschortend. Giel kan dus vrijdag op het vliegtuig stappen.

Oom verzet zich tegen vertrek

De oom, de enige broer van Giels moeder Sabine, nam een advocaat onder de arm en trok naar de lokale politie en het comité bijzondere jeugdzorg. Hij maakt zich ernstige zorgen over het lot van de jongen, en ziet het als zijn plicht om de jongen te beschermen, zegt de advocaat van de man aan onze redactie.

De oom heeft zelf geen contact meer met Giel, geeft advocaat Anthony Godfroid toe. Volgens hem plaatst Giels moeder Sabine haar zoon in een isolement en gebruikt ze Giel als ‘mascotte voor het Belgische boeddhisme’. ‘Dit is brainwashing, grenzend aan indoctrinatie.’

De man ziet een parallel met een eerdere familiekwestie, legt de advocaat uit. Na het overlijden van Giels grootvader nam Sabine haar moeder in huis. Volgens de broer om haar pensioen af te troggelen. De vrederechter achtte dat voldoende bewezen om de bejaarde vrouw onder voorlopig bewind te plaatsen. Giels grootmoeder zit nu in een rusthuis, waar ze volgens haar zoon nooit meer bezoek krijgt van Sabine.

Ook parket gealarmeerd

Ook het parket werd gealarmeerd door de berichten over het vertrek van Giel. De politie ging woensdag al op bezoek bij de jongen en zijn moeder thuis in Sint-Laureins om te kijken of Giel wel vrijwillig vertrekt. 

‘Er is vandaag verder onderzoek gebeurd’, liet het parket van Gent vanavond weten. ‘Gelet op de hoogdringendheid, heeft het parket een jeugdrechter gevat om de situatie verder te willen nagaan en te oordelen of er zich eventueel maatregelen opdringen’, aldus parketwoordvoerster An Schoonjans.

Moeder ziet geen bezwaar

De moeder van Giel ziet zelf geen graten in het vertrek van haar minderjarige zoon. De alleenstaande mama is zelf ook boeddhiste en betrok haar zoon van in het begin bij haar geloof. ‘Ik was verrast, maar heb het snel aanvaard’, zei de vrouw gisteren. ‘Het zal vreemd zijn dat hij weg is, maar hij gaat naar het tweede, mooie stuk van zijn leven, weg van alle verstrooiingen hier, op zoek naar verlichting.’