Egyptische noodtoestand verlengd
Foto: AP

De Egyptische regering heeft aangekondigd dat het de noodtoestand in het land met twee maanden verlengt. Sinds het leger begin juli de macht heeft overgenomen van de afgezette president Mohammed Morsi is het zeer onrustig in Egypte.

De noodtoestand werd op 14 augustus uitgeroepen. Op die dag sloeg het leger, dat na de staatsgreep een interim-regering installeerde, samen met de politie twee pro-Morsibetogingen in Caïro gewelddadig neer. Honderden betogers kwamen daarbij om.

‘President Adly Mansour heeft beslist de noodtoestand te verlengen in het licht van de gebeurtenissen en de veiligheidssituatie in het land’, meldt de woordvoerder van het interim-staatshoofd in een communiqué. Daarbij werd geen verdere toelichting gegeven. Een week geleden overleefde de minister van Binnenlandse Zaken nog een aanslag met een bomauto door een islamistische groepering.

In de week na 14 augustus zijn minstens duizend mensen gedood, voor het merendeel aanhangers van Morsi. Tijdens tientallen betogingen over het hele land eisten ze de terugkeer van de democratisch gekozen Morsi.

Sinds 14 augustus is in een groot deel van Egypte, waaronder ook hoofdstad Caïro, een avondklok in werking, maar president Mansour heeft nog niet laten weten of die ook verlengd wordt.