Blubberige blobvis verkozen tot lelijkste dier
Foto: rr

De norskijkende en blubberige blobvis is verkozen tot lelijkste dier ter wereld. De verkiezing moet bedreigde en esthetisch minderbedeelde dieren in de kijker zetten.

Panda’s krijgen te veel aandacht, vindt de Ugly Animal Preservation Society. Daarom organiseerde ze een verkiezing van het lelijkste dier die dieren met een esthetisch ongelukkig voorkomen die altijd worden vergeten een stem moet geven.  De winnaar werd vandaag bekendgemaakt op het British Science Festival in Newcastle.

Bioloog en tv-presentator Simon Watt, de voorzitter van de vereniging, hoopt dat de campagne aandacht zal trekken voor de uitdagingen waarvoor deze vreemde en prachtige dieren staan.

‘We beschermen enkel dieren die we schattig vinden, zoals panda’s’, zegt hij aan de BBC. ‘Ik heb niets tegen panda’s, maar die worden al gesteund. Deze dieren hebben hulp nodig.’

De blobvis is een vis die in diepe wateren leeft voor de kusten van Australië en Tasmanië. Het gebruik van sleepnetten bedreigt het voortbestaan van de soort. Andere genomineerden in de top zes waren: 

  • De kakapo, een grote papegaaiachtige met een nieuwsgierige aard.
  • De axolotl, een salamander waarvan de ledematen kunnen terugroeien.
  • De titicacakikker, die genoemd is naar het meer waarin hij leeft.
  • De neusaap, met zijn grote neus.