Olympische vlam komt naar Antwerpen
Foto: REUTERS

Van 9 tot en met 20 september 2014 vinden in en om Antwerpen de Europese Zomerspelen van de Special Olympics plaats. Opmerkelijk is dat ook de olympische vlam naar Antwerpen komt, aangezien het om een door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) erkend evenement gaat. Het is nog maar de tweede maal dat het bekende olympische symbool in de Scheldestad te zien zal zijn.

De organisatoren krijgen onder meer de steun van de stad en provincie Antwerpen en verwachten volgend jaar ruim tweeduizend atleten met een verstandelijke beperking te mogen ontvangen. De atleten verblijven in een olympisch dorp in Sunparks bij Mol, maar elk van de 57 buitenlandse delegaties krijgt ook een ‘Host Town’ toegewezen ergens in België. Daar krijgen ze voor aanvang van het toernooi de kans België te ontdekken.

De Europese Zomerspelen 2014 van de Special Olympics krijgen van de organisatie de slogan ‘Games of the Heart’ mee, om aan te stippen dat ze niet enkel om sportieve prestaties draaien maar ook moeten helpen bij het doorbreken van de nog steeds bestaande taboes rond mensen met een verstandelijke beperking. Om die reden zullen er tegelijkertijd ook verschillende culturele en andere extrasportieve activiteiten plaatsvinden in Antwerpen.

Het evenement start op 9 september 2014 met de aankomst van de olympische vlam. Die was enkel in aanloop naar de ‘gewone’ Olympische Spelen van 2004 in Athene al eens in Antwerpen op doortocht, want toen Antwerpen in 1920 gaststad voor de Spelen was, bestond de traditie van de vlam nog niet.