Deze codes moet u kraken om een Britse cyberspion te worden
Foto: rr

De Britse geheime dienst GCHQ heeft een website gelanceerd met een schijnbaar willekeurige letterreeks. Wie de code kan kraken, maakt kans op een job als cyberspecialist bij de Britse overheid.

Op de website Can You Find It? staat de cryptische code die wellicht zelfs ervaren techneuten met de wenkbrauwen zal doen fronsen. De code, die werd opgesteld door topwiskundigen van het Government Communications Headquarters (GCHQ), is slechts het begin van online zoektocht die langs verschillende plaatsen op het internet moet leiden.

Uiteindelijk moeten kandidaten met vijf antwoorden komen om kans te maken op een goedbetaalde analistenjob bij het GCHQ. De dienst zegt op zoek te zijn naar nieuwsgierige, vasthoudende en creatieve mensen die de intellectuele capaciteiten hebben om in dienst te treden bij GCHQ - praktische ervaring en kwalificaties zijn minder van tel.

‘De 21ste eeuw confronteert ons met online dreigingen die moeilijk en gevaarlijk zijn’, zegt Jane Jones van GCHQ in een mededeling. ‘We zijn dus op zoek naar medewerkers die mee geëvolueerd zijn met de veranderende digitale wereld en de juiste vaardigheden hebben om deze uitdagingen aan te pakken. Het is een puzzel, maar ook een serieuze test - de jobs die we aanbieden zijn vitaal om de nationale veiligheid te beschermen.’

Het Britse GCHQ werkt nauw samen met andere inlichtingendiensten zoals MI5 en MI6. De dienst kwam de voorbije maanden geregeld in opspraak, na de publicatie van documenten van klokkenluider Edward Snowden waaruit blijkt dat GCHQ onder andere alle internetcommunicatie onderschept via de glasvezelkabel.