Kerry: 'Dit is geen spelletje. Het moet echt zijn.'
De Verenigde Staten zijn volgens minister van Buitenlandse Zaken John Kerry overtuigd dat in Syrië gifgas is ingezet. Dat is ondanks alle pogingen van Damascus om dat te loochenen 'onbetwistbaar', zei Kerry maandag in Washington. Foto: AFP

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry sluit de optie van een militaire actie in Syrië helemaal nog niet uit. 'Als de diplomatieke inspanningen mislukken, is een aanval nodig.' De Syrische president Bashar al-Assad bevestigde donderdag dat het Syrische arsenaal aan chemische wapens onder internationale controle komt.

'President Obama maakte heel duidelijk dat het Assad onmogelijk moet gemaakt worden om chemische wapens in te zetten. Dat kan ook met een inval, als de diplomatieke optie spaak loopt.' Dat heeft Kerry gezegd in Genève, waar hij sprak met zijn Russische ambtsgenoot Sergej Lavrov. 

'Dit is geen spelletje', dreigde Kerry. Lavrov benadrukte dan weer dat de inlevering 'elke reden weghaalt voor de VS en andere landen om Syrië aan te vallen'. 

Even voordien had Assad een interview gegeven op de Russische televisie. Daarin zei hij dat de internationale controle er komt dankzij Rusland. ‘De dreiging van de Verenigde Staten heeft geen invloed uitgeoefend op onze beslissing.’ De Syrische president bevestigde ook dat zijn land daarvoor de nodige documenten naar de VN zal sturen.

'Ophouden met bedreigen'

Syrië stelt zelf ook voorwaarden, waarschuwde Assad. 'Wanneer we zien dat de Verenigde Staten effectief stabiliteit in de regio willen, ophouden te bedreigen en proberen aan te vallen, wapens leveren aan terroristen, dan zullen we overwegen het proces tot het einde af te werken.'

De VN laat weten dat het een document van Syrië heeft ontvangen om zich achter de Internationale Conventie voor chemische wapens te scharen. Het akkoord zou een maand na de ondertekening in werking treden. Daarna zal Syrië informatie geven over het arsenaal aan chemische wapens.

'Politiek manoeuvre'

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan hecht weinig geloof aan Assads beloftes. Hij meent dat het Syrische regime al haar beloftes gebroken heeft, en nu de tijd rekt om nieuwe bloedbaden aan te richten.

De rebellen van het Vrij Syrisch Leger hebben het Russische voorstel, om de Syrische chemische wapens onder internationale controle te plaatsen, al met kracht verworpen. Dat meldde de militaire leider, Selim Idriss, in een donderdag verspreide videoboodschap. De rebellen vragen dat de verantwoordelijken van het regime die ‘erkend hebben zulke wapens te bezitten’ te berechten.

De Syrische Nationale Coalitie, een andere rebellengroep, noemt het Russische initiatief een ‘politiek manoeuvre bestemd om tijd te winnen’ voor het regime van Assad.