Brussels Airlines veroordeelt stakingsdreiging scherp
Foto: BELGA
Het management van Brussels Airlines veroordeelt met klem de stakingsdreiging die is aangekondigd door de vakbonden van het cabinepersoneel. Dat zegt de luchtvaartmaatschappij donderdagavond in een persbericht. De achterban van de vakbonden bij luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines verwierp donderdag het ontwerpakkoord over het aanpakken van de werkdruk van het cabinepersoneel.

'We beseffen dat prioriteit geven aan jobbehoud door voor een productiviteitsverhoging te kiezen, geen makkelijke keuze is', klinkt het bij Brussels Airlines.

Het management van de vliegtuigmaatschappij hoopt 'dat er opnieuw een geest van vertrouwen kan worden gecreëerd' en zal vrijdagnamiddag met de bonden rond de tafel gaan zitten.

Die bonden stellen zich ondertussen strijdvaardig op. ‘De directie krijgt 24 uur om concrete oplossingen te bieden voor de 14 problemen in verband met de werkdruk. Zo niet zullen er stakingen volgen in de loop van volgende week’, meldt het gemeenschappelijk vakbondsfront in een persbericht.

'Beyond 2012-2013'

Het management van Brussels Airlines wijst op zijn beurt op het akkoord over het herstructureringsplan 'Beyond 2012-2013' dat eind vorig jaar werd bereikt. Daarin zijn een productiviteitsverhoging en een kostenbesparing van 110 miljoen euro opgenomen, met als doel het bedrijf vanaf 2014 opnieuw winstgevend te maken.

'We begrijpen niet dat een evenwichtig sociaal akkoord dat in december vorig jaar werd bereikt en dat ons toelaat om collectieve ontslagen te vermijden en een duurzame toekomst voor ons bedrijf te verzekeren, acht maanden na de ondertekening opnieuw in vraag wordt gesteld', zegt ceo Bernard Gustin in een persbericht.

'We blijven ervan overtuigd dat de keuze voor werkgelegenheid via een jobgarantie van twee jaar en een inspanning van alle personeelsleden, de juiste is. Beter dat dan een drastische afslanking van onze activiteiten en van ons personeelsbestand', aldus Gustin. 

Compromistekst

Vakbonden en directie bereikten een week geleden een compromistekst om de werkdruk van het cabinepersoneel aan te pakken. De tekst garandeerde een verlaging van de werkdruk op korte termijn en een aanpak van de problematiek op langere termijn, zegden de onderhandelaars van de bonden. De syndicale delegatie verwierp donderdag echter het voorstel.

De vakbonden vinden onder meer dat de vluchtschema’s te zwaar zijn en dat daardoor de veiligheid van het personeel in het gedrang komt. Ze hadden een actieplan met veertien punten, met onder meer eisen over de duur en invulling van missies, de rusttijd ertussen, gezonde maaltijden en voldoende ruststoelen voor het cabinepersoneel op langeafstandsvluchten.

Bij Brussels Airlines zijn circa 1.200 werknemers als cabinepersoneel aan de slag.