Arts verantwoordelijk voor dood patiënte na overdosis pijnstillers
Foto: WDK

Een 49-jarige arts uit Dadizele is door de correctionele rechtbank van Ieper veroordeeld tot een gevangenisstraf van één jaar met uitstel en een effectieve geldboete van 1.375 euro. De rechter oordeelde dat de man door een gebrek aan voorzichtigheid onopzettelijk de dood van een patiënte heeft veroorzaakt.

Diego V. was onvoorzichtig toen hij in maart 2011 medicatie voorschreef aan een patiënte uit Geluwe. Indra B. (37) ging met felle rugpijn door het leven. De arts had begrip voor haar situatie en gaf de vrouw medicatie om de pijn te beperken. Op 1 maart 2011 liep het fout. Die dag trof het dochtertje van Indra B. haar moeder bewusteloos aan. De hulpdiensten snelden ter plaatse maar hun reanimatiepogingen leverden niets op. Uit de autopsie bleek dat Indra B. stierf aan een overdosis pijnstillers.

‘Drie tot vier keer hoger dan de toxische hoeveelheid. Dat is onthutsend’, sprak de openbare aanklager. Het onderzoek toonde ook dat Indra B. in de veertien maanden voor de feiten maar liefst 200 voorschriften voor pijnstillers had gekregen van de arts.

Alcoholprobleem

Diego V. is geen onbekende voor het gerecht. Ruim acht jaar geleden werd hij veroordeeld tot een rijverbod van 40 dagen en een geldboete van 2.500 euro voor het rijden onder invloed. Bij een huiszoeking in zijn dokterspraktijk werd geen medisch dossier van Indra B. gevonden, maar wel een grote hoeveelheid flesjes Westmalle. Diego V. vertelde tijdens de behandeling van de zaak aan de rechter dat hij aan zijn alcoholprobleem werkt.

De strafrechter kende de nabestaanden van het slachtoffer 13.250 euro provisionele schadevergoedingen toe. Op 12 december wordt het burgerlijke luik in de zaak afgehandeld.