Gerard Mortier verzet zich tegen ontslag door Madrileense Opera
Gerard Mortier Foto: reuters

Het Teatro Real wil Gerard Mortier ontslaan, maar die verzet zich daartegen. ‘Men kan mij er niet zomaar uitgooien.’

‘Het Madrileense operahuis Teatro Real heeft nu twee artistiek directeurs’, zegt Gerard Mortier, die de opera sinds 2010 leidt. Met de benoeming van de Catalaan Joan Matabosch, die woensdag officieel geworden is, zijn er nu twee intendanten, aldus Mortier. De opera wil Mortier nu ontslaan, maar daar verzet de 69-jarige Belg zich tegen. Zijn contract loopt nog tot 2016. ‘Men kan me er niet uit gooien’, zei Mortier in de nacht op donderdag aan het Spaanse persbureau Efe.

De leiding van de opera besliste dat de 52-jarige Catalaan meteen moet aantreden, en verwees naar een kranteninterview waarin Mortier zelf had aangekondigd dat hij zou opstappen als hij niet gehoord werd bij de keuze van zijn opvolger. ‘We respecteren de wil van Mortier en aanvaarden zijn beslissing’, zei Gregorio Marañón, voorzitter van de opera. In het bewusteinterview met El País vorige week zei de voormalige intendant van de Salzburger Festspiele nog dat hij geen enkele Spanjaard kent die hem zou kunnen opvolgen.

Voor Mortier, die momenteel een behandeling voor kanker ondergaat, heeft ‘het operahuis nu twee artistiek directeurs’. Hij meent dat hij van in het begin niet gewenst was. ‘Ik heb kanker, maar ben niet dood, ook al zou dat in het voordeel van sommigen zijn.’ Mortier is van plan tot het einde van dit seizoen te blijven en dan plaats te ruimen. ‘Ik laat me niet betalen voor een opdracht die ik niet afgesloten heb’, zegt hij.

Matabosch leidt sinds 1996 de opera van Barcelona.