Hart- en vaatziekten eisen 33.000 levens per jaar
Foto: MHB Marc Herremans

Met 33.000 doden per jaar blijven hart- en vaatziekten de grootste doodsoorzaak in België. Nochtans probeert de Belgische Cardiologische Liga met de “week van het hart” (23 tot 29 september) al 34 jaar lang de Belgen ervan te overtuigen om hun levensstijl om te gooien. Meer bewegen en een gezonde voeding zijn daarbij van essentieel belang.

Het goede nieuws is dat het aantal dodelijke slachtoffers van hart- en vaatziekten dertien procent lager ligt ten opzichte van de cijfers in 1998. Toch ziet de Belgische Cardiologische Liga een negatieve evolutie van de risicofactoren.

Van al de patiënten die aan hart-en vaatziekten lijden, kampt 30 procent met overgewicht of obesitas. Liefst 50 procent van de patiënten rookt. Het meest opmerkelijke is dat de helft van alle patiënten hun levensstijl niet aanpassen nadat een diagnose is gesteld.

De “week van het hart” zet daarom in op meer beweging en dit van jongs af aan. “Regelmatig aan lichaamsbeweging doen, van jongs af aan gedurende het hele leven, is een uitstekende manier om het hart- en vaatstelsel gezond te houden. Hoe meer men beweegt, hoe groter het voordeel zal zijn”, zegt Prof. Em. Dr. Christian Brohet.

Veel bewegen haalt echter niets uit als het eetpatroon niet wordt gewijzigd, gezond eten is de boodschap. Wie een mediterraan dieet volgt met meer groenten en fruit en minder vlees maakt 30 procent minder kans op hart- en vaatziekten.