Aanpassing celibaat ook voor Léonard bespreekbaar
Foto: pol de wilde-corelio

Aartsbisschop André-Joseph Léonard staat niet weigerachtig tegenover een discussie over een aanpassing van het celibaat, zegt zijn woordvoerder Jeroen Moens donderdag.

De aartsbisschop heeft net een boek afgewerkt waarin hij zijn licht laat schijnen over de celibaatskwestie. “Maar een hervorming mag de zin en de waarde van het celibaat in geen geval aantasten”, schrijft Léonard.

De nieuwe staatssecretaris van het Vaticaan Pietro Parolin heeft in een kranteninterview laten weten dat een aanpassing van het celibaat bespreekbaar moet zijn om mee te gaan met de tijdsgeest.

In een nieuw boek “Aan mijn seminaristen” dat in het voorjaar van 2014 zal verschijnen, laat aartsbisschop Léonard uitschijnen dat er ruimte is voor een debat over een aanpassing van het celibaat. “Maar het is belangrijk om de term celibaat correct te situeren. Noch Parolin, noch Léonard hebben het over de mogelijkheid dat priesters kunnen trouwen, wel dat gehuwde mannen priester kunnen worden, een belangrijke nuance”, verduidelijkt woordvoerder van het aartsbisdom Jeroen Moens.

In de bewuste passage uit zijn nieuwe boek geeft Léonard toe dat er goede argumenten zijn om gehuwde mannen toe te laten tot het priesterschap. Maar een tekort aan priesters is daar in geen geval een van.

Hoe dan ook, aartsbisschop Léonard is bereid om een debat aan te gaan over de aanpassing van het celibaat, "al staat het vast dat dit de zin en de waarde van het celibaat niet mag aantasten".