Britse Royal Mail ‘in komende weken’ naar beurs
Foto: EPA

Groot-Brittannië brengt ‘in de komende weken’ een meerderheidsbelang in het staatspostbedrijf Royal Mail naar de beurs. Dat maakte de Britse regering donderdagochtend bekend. In juli was al besloten dat de beursgang waarschijnlijk dit najaar zou plaatsvinden.

De precieze omvang van het te verkopen belang is nog niet bekend. De regering wil immers de nodige flexibiliteit om zich aan te passen aan de vraag in de markt, luidt het. Volgens de Britse media zou 51 procent van het kapitaal worden verkocht, goed voor zowat 1,5 miljard pond.

Ook is besloten dat 10 procent van de aandelen zal worden verdeeld onder de 160.000 werknemers van het 500 jaar oude postbedrijf. Zij hebben ook een voorkooprecht. De vakbonden zijn desondanks fel tegen de privatisering en dreigen met acties.

De beursgang is de grootste sinds de privatiseringsgolf in de jaren onder Margaret Thatcher en John Major. De 11.500 postkantoren, ondergebracht in een apart bedrijf Post Office, zijn niet in de operatie opgenomen. Er is een overeenkomst over distributie op lange termijn afgesloten met Royal Mail, verzekert de overheid.