Apple lanceert muziekdienst iTunes Radio
Apples muziekdienst iTunes Radio zal op 18 september zijn debuut maken, samen met de lancering van het nieuwe mobiele besturingssysteem iOS 7.

De muziekdienst werd officieel gelanceerd tijdens een persevenement waar ook de nieuwe iPhone 5S en iPhone 5C werden geïntroduceerd. iTunes Radio is Apples langverwachte online radiodienst, die begin juni tijdens ontwikkelaarsconferentie WWDC werd onthuld.

Het bedrijf uit Cupertino betreedt daarmee de reeds goed gevulde markt van muziekstreamingdiensten en gaat de concurrentie aan met diensten als Pandora, Spotify, Google Music All Access en Rdio. Apple is een laatkomer op deze markt, maar beschikt wel reeds over een gebruikersbasis van 575 miljoen iTunes-accounts, die meteen ook toegang krijgen tot iTunes Radio.

iTunes Radio is een gratis dienst, ondersteund door advertenties, voor de iPhone, iPod Touch, Apple TV en iTunes op Mac en pc. Gebruikers krijgen toegang tot 200 radiostations, die zich aanpassen aan de luistergeschiedenis van de gebruiker. Abonnees op iTunes Match (25 dollar per jaar) krijgen toegang tot iTunes Radio zonder advertenties.

Omdat Apple overeenkomsten heeft gesloten met de drie grootste muzieklabels, belooft iTunes Radio meer controle over de muziek die wordt gespeeld. Zo kunnen gebruikers aangeven hoeveel playtime wordt besteed aan bekende hits ten opzichte van de ontdekking van minder bekende nummers.

Apple lanceert iTunes Radio op 18 september, samen met de lancering van iOS 7, het nieuwe besturingssysteem voor de iPhone en iPad. Voorlopig zal de muziekdienst alleen in de Verenigde Staten lanceren. Het is nog niet bekend wanneer de dienst in andere landen beschikbaar zal zijn.

De aankondiging was onderdeel van een persevenement dinsdagavond waar Apple de nieuwe iPhone 5S en iPhone 5C heeft onthuld. De iPhone 5s is de opvolger van de iPhone 5 en heeft als voornaamste vernieuwingen een 64-bitsprocessor, een fel verbeterde camera en vingerafdrukherkenning. De iPhone 5c is een 'budgetsmartphone' - al gaat hij nog steeds meer dan 500 euro kosten zonder contract - en beschikt over een plastic behuizing in vijf verschillende kleuren.