Extra veiligheidspersoneel op stoptrein Gent-Brussel
Foto: Jimmy Kets

Op lijn 50 A, de stoptrein van Gent naar Brussel, wordt de komende tijd extra veiligheidspersoneel ingezet om agressieproblemen tegen te gaan. Dat werd afgesproken na een overleg met de lokale directie en de veiligheidsdienst Securail, zegt vakbondsman Jozef Cnudde.

Zaterdagavond nog kreeg een treinbegeleider in Liederkerke klappen en werd hij voor verzorging naar het ziekenhuis afgevoerd. De afgelopen maanden waren er op lijn 50 A al verschillende andere agressieproblemen.

Dinsdag al voerden de treinbegeleiders een kleine actie op de lijn. ‘Ze belden naar de veiligheidsdiensten met de boodschap dat ze schrik hadden en daardoor geen controles hielden’, aldus Cnudde.

Woensdag zaten de vakbonden samen met de lokale directie in Gent en de veiligheidsdiensten van de NMBS-Holding (Securail). Er werd afgesproken dat er de komende tijd extra veiligheidspersoneel wordt ingezet op de lijn. ‘Maar die dienst kampt ook met personeelstekort en er zijn nog andere probleemlijnen’, merkt Cnudde op.

Vrijdag volgt er een actie in het Station Gent-Sint-Pieters. Om 10.30 uur zullen de treinbegeleiders van lijn 50 A hun kaartjeskniptang aan hun rechtstreekse chef overhandigen. ‘We willen daarmee ook een signaal geven aan de reizigers, want als wij geen controles meer uitoefenen, dan worden zij misschien wel het volgende slachtoffer.’ Het initiatief van de actie gaat uit van de erkende spoorbonden ACV en ACOD en de aangenomen bonden VSOA en OVS.