Belgische Voetbalbond wil boek over Rode Duivels verbieden
Foto: BELGA

De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft in een aangetekend schrijven aan uitgeverij Van Halewyck gevraagd om het Jaarboek Voetbal, dat zaterdag uitkwam, uit de handel te nemen. Dat zegt Koen Van Wichelen, die het jaarboek heeft samengesteld. Indien het boek niet onmiddellijk uit de rekken wordt genomen, dreigt de KBVB volgens Van Wichelen met gerechtelijke stappen.

De voetbalbond zou volgens de auteur onder andere problemen hebben met het gebruik van de naam ‘Rode Duivels’. ‘De nationale voetbalploeg draagt de naam ‘Rode Duivels’ en kan dus moeilijk anders worden genoemd. Het tart werkelijk elke verbeelding hiervan een merknaam te maken die niet vrij in een journalistieke context zou kunnen worden gebruikt’, aldus Van Wichelen. In het boek staat ook een foto van Vincent Kompany, die samen met enkele collega’s een doelpunt viert. Dat is volgens de voetbalbond een inbreuk op het portretrecht. ‘Wij hebben die foto gekocht bij een fotoagentschap’, zo laat uitgever André Van Halewyck weten. ‘Dit lijkt wel intimidatie van de KBVB. Mogen we in het vervolg niet meer zeggen ‘Rode Duivels’, maar ‘de nationale voetbalploeg’? Het boek gaat trouwens niet exclusief over de Rode Duivels, maar onder andere ook over de Champions League.’

Volgens Van Wichelen heeft de uitgeverij afgelopen maandag aan de KBVB laten weten dat er niet op de eis ingegaan wordt. ‘Sindsdien hebben we niets meer van de KBVB vernomen. Hopelijk blijft het bij (loze) dreigementen en gaat de voetbalbond niet over tot gerechtelijke stappen’, luidt het.

Bij de KBVB wil men over de zaak voorlopig niet veel kwijt. De kwestie ‘wordt door onze juridische dienst bekeken’, aldus Stefan Van Loock, die voorts verklaarde dat er nog niets is beslist.