Poetin in opmerkelijk opiniestuk: ‘Rebellen voerden chemische aanval uit om Amerikaanse reactie uit te lokken’
Foto: AP

Niet de Syrische leider Bashar al-Assad maar de rebellen hebben chemische wapens ingezet en ze deden dat om een Amerikaanse reactie uit te lokken. Dat zegt de Russische president Vladimir Poetin in een opmerkelijk opiniestuk in The New York Times.

Dat staatshoofden communiceren via open brieven, is opmerkelijk. Bovendien publiceert de Russische staatsleider zijn brief in een leidende Amerikaanse krant, en niet in eigen land. Maar Poetin vindt het belangrijk om zich direct tot het Amerikaanse publiek te richten, zo motiveert hij de stap in het begin van zijn stuk. "Het is belangrijk om dat te doen op het moment dat er te weinig communicatie is tussen onze landen."

'Rebellen lokken reactie uit'

Poetin trekt niet in twijfel dat er gifgas gebruikt is in Syrië, maar hij gelooft niet dat het regime-Assad verantwoordelijk is. Poetin waarschuwt dat de VS in een val van de rebellen trapt als ze het regime-Assad aanvalt na de gifgasaanval van enkele weken geleden.

Er zijn vele redenen om te geloven dat het gifgas niet door het Syrische leger gebruikt werd, maar door de rebellen om daarmee een reactie uit te lokken van de buitenlandse machten die hen steunen.
Vladimir Poetin in The New York Times

'Militaire interventie is normaal geworden'

Poetin reageert ook op Obama's toespraak van dinsdagavond. Daarin zei Obama dat de VS moet ingrijpen als het 'met een beperkte inspanning kan voorkomen dat kinderen worden vergast'. 'Dat is wat Amerika anders maakt. Dat maakt ons uitzonderlijk.'

'Het is gevaarlijk voor een land, zelfs voor de VS, om zichzelf als uitzonderlijk te zien. Onder het motto 'wie niet voor ons is, is tegen ons', probeert de VS een coalitie te vormen.
Vladimir Poetin in The New York Times

'Het is alarmerend dat militaire interventie in interne conflicten van andere landen normaal is geworden voor de Verenigde Staten. Miljoenen mensen zien de VS niet als een voorbeeld van democratie, maar als een macht die zich enkel op brute kracht baseert.'

'Voortbestaan VN in gevaar'

Poetin ziet het gebruik van geweld in Syrië zonder mandaat van de VN als een ‘daad van agressie' die kan leiden tot een nieuwe golf van terrorisme en die het Midden-Oosten kan destabiliseren.

De Russische president pleit nogmaals voor een diplomatieke oplossing in het Syrië-dossier. De vijf permanente VN-leden moeten het eerst eens worden, schrijft hij.

Mocht de VS toch op eigen houtje kiezen voor een militair ingrijpen, dan brengt het zo het voortbestaan van de VN in gevaar
Vladimir Poetin in The New York Times

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry ontmoet donderdag in het Zwitserse Genève zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov om de kwestie-Syrië te bespreken. 

Lees het opiniestuk van Vladimir Poetin