Een op de drie Fransen heeft ‘voeling met extreemrechtse ideeën’
Foto: EPA

Van alle Fransen heeft 34 procent ‘voeling met de ideeën van voorzitster Marine Le Pen van het extreemrechtse Front National. Dat moet blijken uit een Ifop-peiling die woensdag werd gepubliceerd.

Negen procent van de ondervraagden staat ‘zeer dicht’ bij het gedachtegoed van Le Pen, 25 procent gewoon ‘dicht’. Een en ander betekent wel dat een ruime meerderheid van 66 procent van onze zuiderburen geen voeling heeft met het FN en zijn voorzitter.

De publicatie van de onderzoeksresultaten komt er enkele dagen voor Le Pen haar terugkeer maakt op het politieke toneel na de zomervakantie. Zaterdag zal ze spreken in Marseille, de tweede stad van Frankrijk.

Gemeenteraadsverkiezingen

Nog volgens de peiling kan Marine Le Pen vooral bij de rechtse oppositiepartij UMP zieltjes winnen. 38 procent van de aanhangers van de partij van voormalig president Nicolas Sarkozy voelt wel iets voor Le Pen. Bij de linkse kiezers zou maar 11 procent warm te maken zijn voor extreemrechts. Over zes maanden vinden in Frankrijk gemeenteraadsverkiezingen plaats.

De peiling heet representatief te zijn en werd uitgevoerd bij iets meer dan duizend Fransen.