In auto 30 procent meer roetdeeltjes dan thuis
File in Brussel
Wie pendelt, met de auto, bus, tram of metro, ademt veel meer roetdeeltjes in dan wie thuis blijft. Dat schrijft de ochtendkrant van De Standaard. 'Black carbon' wordt in verband gebracht met aandoeningen van hart- en bloedvaten, en als de meest schadelijke van het fijn stof beschouwd.

Moet u toch het huis uit, dan is wandelen, fietsen of de trein nemen de beste optie. Al ademen fiesters wel dieper in, waardoor de dosis hoger kan uitvallen.

De opvallende verschillen tussen pendelaars en thuisblijvers blijken uit een studie van verkeerskundige Evi Dons (UHasselt, Vito). Zij volgde 62 Vlaamse proefpersonen, koppels, tussen 20 en 60 jaar. Die droegen zeven dagen lang in de zomer van 2010 en de winter van 2010-2011 een meetapparaat om de hals.

Spits

Door die metingen weten we nu dat mensen zes procent van hun tijd aan verplaatsingen spenderen, maar dat die periode goed is voor meer dan een vijfde van hun blootstelling. Tijdens deze trips krijgen ze bijna een derde van hun dagelijkse dosis binnen.

Ook het tijdstip en de plaats bepalen de blootstelling aan roetdeeltjes. De spits is de ongezondste periode. Op de snelwegen en in de steden is de blootstelling het grootst, bij snelheden boven de 80 km en onder de 30.

Roetdeeltjes worden vooral uitgestoten in het verkeer, met name door (oudere) dieselmotoren. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat fijn stof en roetdeeltjes al in lage doses een schadelijk effect hebben op het lichaam. Ze dragen ook bij tot de klimaatverandering.