Vrijwillige legerdienst geen succes
Foto: BELGA
Op de eerste inschrijvingsdag van de vrijwillige legerdienst in de zomer van 2010 was de interesse groot en na alle proeven konden er 101 recruten effectief in dienst treden. Vorig jaar waren er amper 57 rekruten. Veel te weinig om de 155 voorziene plaatsen in te vullen.

Volgens Kurt Verwilligen, woordvoerder van minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V), komt dat doordat de media-aandacht na de lancering is weggedeemsterd, maar de vakbonden denken dat er meer aan de hand is. ‘Het is gewoon geen aantrekkelijk statuut’, zegt Dirk Deboodt (ACOD). ‘Welke jonge gast wil nu voor 7 euro soldij per dag van zondagavond tot vrijdagmiddag vastzitten in Leopoldsburg?’

Van de 247 vrijwilligers die de afgelopen drie jaar aan de opleiding begonnen, zochten er 159 andere oorden op. Te belastend, gebrek aan doorstroommogelijkheden en geen goede sfeer zijn redenen die vaak terugkeren.

Het kabinet-De Crem vindt de hoge uitval geen probleem. ‘Met de vrijwillige legerdienst willen we jongeren een duwtje in de rug geven. Ze kunnen kiezen voor een loopbaan in het leger, maar ook terugkeren naar de maatschappij. Dankzij de opleiding haalden ze bijvoorbeeld een rijbewijs voor de vrachtwagen, waardoor ze makkelijker aan de slag kunnen.’

De minister is dan ook niet van plan om de vrijwillige legerdienst stop te zetten, maar Deboodt van het ACOD vreest dat het project een stille dood zal sterven.