Daarom klagen we graag over vermoeidheid
Foto: Shutterstock

Uit een reportage in het tijdschrijft Grazia blijkt dat steeds meer vrouwen klagen over vermoeidheid. Omdat ze echt moe zijn, een goed excuus zoeken, maar ook omdat moe zijn het nieuwe statussymbool is.

Als vrouwen zeggen dat ze moe zijn, vragen ze volgens de reportage niet subtiel om hulp in het huishouden of om een slaapmiddel. Ze willen bewijzen dat ze succesvol zijn en niets tekortkomen, behalve verkwikkende pauzes en dutjes.

Het blad diept het voorbeeld uit van Facebook-topvrouw Sheryl Sandberg. ‘Ze heeft een veeleisende job, is moeder, schrijft boeken en geeft verschillende lezingen. Ze bewijst dat vrouwen alles kunnen hebben als ze er hun best voor doen, maar dat vermoeidheid erbij hoort’, staat er te lezen.

Maar om altijd te presteren moeten vrouwen volgens slaapexpert en schrijver Jim Horne toch af en toe een rustmoment inlassen. ‘Vrouwen denken aan allerlei kleine dingen en gebruiken daardoor meer van hun hersencapaciteit. Op het einde van de dag zijn ze dus vaak vermoeider dan mannen en hebben ze zo’n twintig minuten meer slaap nodig’, zegt hij in Grazia.

Daarnaast nemen de meeste vrouwen na hun werk nog zeventig procent van de huishoudelijke taken op zich, zo blijkt uit recent onderzoek. Maar Horne houdt voet bij stuk en zegt dat vrouwen die niet naar hun lichaam luisteren op latere leeftijd meer gezondheidsproblemen kunnen ontwikkelen dan dames die dat wel doen. De taken evenredig verdelen en de opvoeding van de kinderen ’s morgens aan uw man overlaten is alvast een goede tip om wat meer te kunnen slapen.