'Goedkopere' plastic iPhones bij Apple
De nieuwe iPhone 5C is quasi dezelfde telefoon als de iPhone 5, maar met een kleurrijke plastic achterkant. Foto: AFP
Apple vernieuwt zijn iPhone-gamma. De Amerikaanse technologiereus komt voor het eerst met goedkopere, kleurrijke varianten van zijn populaire smartphone. Naast deze nieuwe iPhone 5C is er ook de iPhone 5S, een update van de vorige iPhone.

Apple-ceo Tim Cook en de rest van het Apple-management toonden de wereld op een felbesproken persconferentie hoe de toekomst van de iPhone er de komende tijd zal uitzien.

Eerst mocht softwarebaas Craig Federighi nog even de nieuwigheden van iOS 7 opnieuw toelichten. Het nieuwe mobiele besturingssysteem voor iPhones en iPads werd deze zomer al aangekondigd op een conferentie voor ontwikkelaars, maar zal voor het eerst gebruikt worden bij de nieuwe iPhones. ‘Oudere’ iPhones en iPads kunnen vanaf 18 september met iOS 7 aan de slag.

Maar het selecte groepje journalisten en medewerkers op de Amerikaanse Apple-campus in Cupertino wacht vooral op een glimp van de nieuwe iPhones. Meervoud, want voor de eerste keer ooit is er een iPhone-lancering waar meerdere toestellen tegelijk worden voorgesteld.

iPhone 5C: plastic kleurvariant van de iPhone 5

Het eerste nieuwe model is de iPhone 5C. Dat is in quasi alle opzichten dezelfde smartphone als de huidige iPhone 5, maar dan met een plastic achterkant in vijf kleurvarianten (groen, wit, blauw, roze en geel). Apple-marketingbaas Phil Schiller benadrukt dat het plastic van de iPhone 5C uit een enkel stuk polycarbonaat bestaat, dat aan de binnenkant versterkt werd met staal - dat ineens ook gebruikt wordt als antenne.

Apple is overigens helemaal enthousiast over de nieuwe snoepkleurtjes van deze goedkopere iPhone, en introduceert ook speciale cases voor de 5C. Die hebben gaatjes aan de achterkant, zodat gebruikers de kleur van hun toestel kunnen combineren met een ander kleurtje van hun beschermhoesje.

iPhone 5S: betere camera, vingerafdruksensor

De tweede iPhone die Apple voorstelt, is de iPhone 5S. Ook hier weinig nieuws onder de zon, want zoals eerder al gelekt werd, komt dit nieuwe topmodel in drie kleuren: zilver, zwart (officieel heet het 'ruimtegrijs'), en een goudgetinte champagnekleur.

Onder de motorkap van de iPhone 5S zit een gloednieuwe A7-processor, een krachtige chip die voor het eerst gebruik maakt van een 64-bit architectuur. Dat moet een flinke snelheidswinst opleveren. ‘Tot twee keer sneller’ dan de huidige iPhone 5, volgens berekeningen van Schiller

Andere nieuwigheden van de iPhone 5S zijn onder andere een speciale M7-chip - een co-processor die alle bewegingen van het toestel apart registreert - en een indrukwekkende nieuwe camera. De nieuwe camerasensor in de iPhone 5S maakt betere foto’s bij slecht licht, krijgt een dubbele LED-flits voor meer natuurlijke kleuren en kan ook HD-video in slow-motion opnemen.

Uniek aan de iPhone 5S is de thuisknop die voortaan dubbelt als vingerafdruksensor. ‘Touch ID’ noemt Apple het beveiligingssnufje dat kan gebruikt worden om de nieuwe iPhone te ontgrendelen.

Prijzen en beschikbaarheid

Vanaf 20 september zijn de nieuwe iPhones te koop in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Australië, China, Frankrijk, Duitsland, Japan en Singapore. Voor het einde van het jaar wil Apple de nieuwe iPhones beschikbaar maken in meer dan 100 landen. 

Belgische prijzen werden tijdens de persconferentie niet bekendgemaakt. Op de verschillende Apple-websites duiken intussen wel prijzen op voor de verschillende toestellen.

De iPhone 5S vervangt de iPhone 5 en zal dus even veel kosten (699 euro voor de versie met 16 GB opslagruimte). Volgens de Duitse Apple-website moet de 'goedkopere' iPhone 5C maar liefst 599 euro opleveren - in de Verenigde Staten kunnen kopers de 5C op de kop tikken voor 99 dollar, zij het met een tweejarig abonnement.

De iPhone 5 verdwijnt, samen met de oude iPhone 4, helemaal uit het gamma bij Apple. De iPhone 4S blijft wel nog te koop, in een afgeslankte versie met 8 GB opslagruimte. Die staat op de Belgische Apple Store voor 399 euro.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig