Dit zijn de 'gelukkigste' landen ter wereld
Foto: Shutterstock
Denemarken is het 'gelukkigste' land ter wereld, op de voet gevolgd door Noorwegen en Zwitserland. Dit blijkt uit een onderzoek van Columbia University. Nederland staat op de vierde positie, maar België is in de top tien niet te bespeuren.

Wie een portie puur geluk wil opsnuiven, trekt best noordwaarts. Scandinavische landen doen het goed met Denemarken, Zweden en Noorwegen in de top vijf. Ook buurland Nederland doet het goed met een vierde plaats. Volgens het rapport voelen burgers uit Togo, Benin, Rwanda en Burundi zich dan weer het minst gelukkig.

 Hoewel uit het rapport globaal genomen blijkt dat de wereld de afgelopen jaren net iets gelukkiger geworden is, zijn de gevolgen van de eurocrisis ook hier zichtbaar. De ranking van Griekenland, Italië, Portugal en Spanje kelderde tijdens het laatste jaar. De grootste verliezer blijkt echter Egypte. Het land gaat intern door een woelige periode, en dat laat zijn sporen na.

Wie staat in de top tien?

1. Denemarken
2. Noorwegen
3. Zwitserland
4. Nederland
5. Zweden
6. Canada
7. Finland
8. Oostenrijk
9. IJsland
10. Australië

En wat met de steden?

Net op het moment dat Columbia University de resultaten presenteert van haar studie, komt Ipsos Mori met lijstjes van de meest populaire steden ter wereld. Onderzoekers vroegen welke steden het fijnst zouden zijn om in te leven of werken. De favorieten zijn:

1. New York
2. Londen
3. Parijs
4. Abu Dhabi
5. Sydney

Aan het andere einde van de lijst bengelen de volgende steden:
Casablanca
Warschau
Tel Aviv
Teheran
Karachi

Opvallend is dat er geen Scandinavische steden in de lijsten te vinden zijn. In tegenstelling tot in het eerste onderzoek werden de bewoners van de steden zelf niet ondervraagd. Er werd eerder gepeild naar voorbije ervaringen in bezochte steden. Kopenhagen of Stockholm mogen dan gelukkige burgers huisvesten, de steden hebben duidelijk nog werk op het gebied van citymarketing.