n Zuid-Afrika zullen volgende week meer dan 160.000 werknemers in staking zijn. Sinds augustus wordt de Zuid-Afrikaanse economie, de grootste van Afrika, geplaagd door grootscheepse stakingen.

IPompbedienden en werknemers van bedrijven die verbonden zijn met de autoindustrie voegen zich maandag bij de staking van de arbeiders van de bouwsector en de openbare werken, die al twaalf dagen aan het staken zijn.

In de goudmijnen, die 140.000 mensen te werk stellen, zijn de stakingen intussen afgelopen. Dat heeft het mijnbedrijf Harmony Gold, het derde grootste van Zuid-Afrika, zondag laten weten. De stakende kompels “hebben hetzelfde aanbod, een salarisverhoging van 7,5 à 8 procent, aanvaard zoals de andere producenten hebben gedaan, en hebben het werk hervat”.

Maandag zullen ongeveer 73.000 pompbedienden en medewerkers van bedrijven die verbonden zijn met de autosector ook het werk neerleggen. Zij vragen eveneens een hoger loon en betere arbeidsvoorwaarden, nadat onderhandelingen met de werkgevers eerder deze week mislukt waren.

Begin volgende week volgen er betogingen in Kaapstad en Johannesburg, en later in andere steden.

Ongeveer 90.000 arbeiders in de bouwsector zijn al twaalf dagen aan het staken.