Voor de ambassade van de Verenigde Staten in Brussel, langs de Regentlaan, hebben zich zondagavond ruim 500 personen verzameld die betogen tegen een eventuele militaire tussenkomst van de VS in Syrië.

Na de chemische aanval op een buitenwijk van Damascus overweegt het Witte Huis steeds luider om op te treden tegen het regime van de Syrische president Assad, maar daar willen de betogers niet van weten.

De manifestatie is een bonte verzameling van pacifistische verenigingen, linkse en extreem-linkse groeperingen en Syriërs die president Bashar Al-Assad genegen zijn. Die laatsten schreeuwden leuzen om Assad te steunen terwijl even verderop Ludo De Brabander van de vzw Vrede de VS-invasie in Irak in herinnering brengt. “Tien jaar geleden stonden we hier om te betogen tegen de inval in Irak”, zegt De Brabander. “Dat land is intussen volledig vernietigd en de inval heeft anderhalf miljoen mensenlevens geëist. Dat mag niet opnieuw gebeuren.”

Andere betogers vinden dat de VS geen lessen te geven heeft over mensenrechten en oorlogsmisdaden en verwijzen naar Vietnam. “De interventie in Syrië heeft ook niets te maken met het beschermen van de burgerbevolking maar alles met het beschermen van de Franse en Amerikaanse belangen in de regio”, klinkt het. “De VS steunen al twee jaar de rebellen en staan zelf een diplomatieke oplossing in de weg.”

De betogers wijzen er ook op dat de VS en Frankrijk alleen staan met hun plannen voor een interventie. “Slechts vijf van de twintig landen van de G20 zouden overwegen een interventie te steunen. Zelfs de Amerikaanse bevolking wil niet weten van een nieuwe oorlog.”