'Beslissing binnen 24 uur’
John Kerry Foto: AFP

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zegt dat er voor maandagavond een beslissing moet worden genomen over een interventie in Syrië. Ondertussen ontkent de Syrische president Bashar Al-Assad dat hij ook maar iets te maken heeft met de gifgasaanval die vorige maand zo’n 1.400 mensen het leven heeft gekost.

Kerry is op rondreis om steun te vinden voor een militaire interventie in Syrië. Hij sprak ondermeer al met zijn collega’s van de Arabische Liga. Die zouden volgens hem unaniem gezegd hebben dat door het inzetten van chemische wapens ‘een rode lijn’ is overschreden.

De Saoedi-Arabische minister van Buitenlandse Zaken heeft de oproep ondertekend die vrijdag door twaalf G20-landen werd gelanceerd. In die oproep vragen de landen “een krachtig antwoord” op het gebruik van chemische wapens. Volgens Kerry zullen nog andere Arabische landen hierover in de loop van de volgende 24 uur een aankondiging maken. “Iedereen heeft begrepen dat de beslissing in de komende 24 uur moet vallen”, aldus Kerry.

Toch kan Kerry niet unaniem op militaire steun rekenen. Zo wijst zijn Iraanse ambtsgenoot Mohammed Javad Zarif erop dat een interventie van de Amerikanen in strijd is met de wil van de Verenigde Naties.

‘Geen bewijs’

Assad ontkent ondertussen in een interview met de Amerikaanse zender CBS dat hij zelfs maar op de hoogte was van een aanval met gifgas. Volgens hem is er overigens zelf nog niet eens voldoende bewijs dat er wel degelijk een aanval met gifgas heeft plaatsgevonden.

Assad zou in het interview met CBS ook laten uitschijnen dat als de VS actie ondernemen er een vorm van vergelding zou volgen, aldus interviewer Charlie Rose. De Syrische president herinnert er ook aan de VS geen goede ervaringen hebben met oorlogsvoering in het Midden-Oosten.