Barcelona wil meedingen naar Winterspelen 2022
Foto: Belga

Barcelona wil meedingen naar de organisatie van de Winterspelen in 2022. Dat meldde Xavier Trias, de burgemeester van de Spaanse stad, in een interview met Radio Catalunya, nadat Madrid zaterdag de Zomerspelen van 2020 misliep. ‘Het dossier is klaar’, verklaarde hij. ‘Nu moeten we samenzitten met het Spaans Olympisch Comité om te beslissen of we een kandidatuur zullen indienen.’

Trias verklaarde dat Barcelona als kandidaat-gaststad voor de Winterspelen in 2022 enkel mogelijk werd nadat het Internationaal Olympisch Comité (IOC) Tokio, en niet Madrid, zaterdag de organisatie van de Zomerspelen van 2020 toekende. De Spaanse hoofdstad viel in het Argentijnse Buenos Aires in de eerste stemronde af. Barcelona organiseerde in 1992 de zomereditie van de Olympische Spelen. Het zou voor de organisatie van de Winterspelen beroep doen op enkele locaties in de Pyreneeën.

Als Barcelona zich kandidaat stelt, dan zal de Spaanse stad de concurrentie moeten aangaan met het Duitse München, dat opnieuw zijn kans waagt na de nederlaag tegen het Zuid-Koreaanse Pyeongchang voor de organisatie van de Winterspelen in 2018. München was eerder de gaststad voor de Zomerspelen van 1972. Ook het Kazachse Almaty en het Poolse Krakau lieten al verstaan dat ze een kandidatuur willen indienen. Geïnteresseerde steden kunnen tot 14 november solliciteren.

De gaststad voor de Winterspelen 2022 wordt bekendgemaakt op het congres van het IOC op 31 juli 2015 in het Maleisische Kuala Lumpur. Een jaar vroeger, in juli 2014, zal het Uitvoerend Comité van het IOC al een eerste selectie maken.