Pentagon bereidt meer intense operatie van drie dagen voor
De USS Nimitz in de Rode Zee Foto: AFP

Het Pentagon bereidt een langere en meer intense militaire operatie voor in Syrië, die drie dagen zou duren. Dat bericht The Los Angeles Times zondag.

De Amerikaanse strategen opteren voor een spervuur van raketten, snel gevolgd door andere aanvallen op gemiste of niet vernietigde doelwitten tijdens de eerste aanval, zeggen verantwoordelijken van het Pentagon. Volgens hen willen specialisten meer vuurkracht om de verspreide strijdkrachten van de Syrische president Bashar Al-Assad te kunnen treffen.

Twee Amerikaanse officieren verklaarden aan de Los Angels Times dat het Witte Huis een uitgebreide lijst heeft gevraagd met ‘veel meer’ doelwitten dan op de initiële lijst van vijftig doelwitten. De planners van het Pentagon overwegen daarom ook de inzet van bommenwerpers van de luchtmacht naast vijf destroyers die op patrouille zijn in het oosten van de Middellandse Zee, om kruisraketten en lucht-grondraketten te lanceren, en buiten het bereik te blijven van de Syrische luchtafweer. Het vliegdekschip Nimitz met zijn escorte - een kruiser en drie destroyers die in de Rode Zee gestationeerd zijn - kunnen ook Syrië bereiken met raketten.

‘Er komen meerdere salvo’s en een evaluatie na iedere raid’, zei een officier die op de hoogte is van de militaire plannen aan de krant. ‘Maar de hele operatie zal niet meer dan 72 uur duren en er komt een duidelijk signaal wanneer we klaar zijn.’