Gilbert stapt af: 'Wilde geen risico nemen'
Foto: Photo News

Wereldkampioen Philippe Gilbert (BMC) heeft zondagmiddag opgegeven in de vijftiende etappe van de Ronde Van Spanje, de loodzware koninginnenrit die de renners over 224,9 km van Andorra naar Peyragudes brengt. Gilbert kneep de remmen dicht na zo’n 60 km wedstrijd.

Donderdag had Gilbert in de twaalfde rit in Tarragona nog zijn allereerste zege in zijn regenboogtrui geboekt. In de veertiende etappe van zaterdag zat hij nog in de lange ontsnapping en eindigde hij als vijftiende.

WK voorbereiden

'Gisteren (zaterdag) was het bijzonder koud', stelde Gilbert. 'Vandaag voelde ik me nog altijd een beetje onderkoeld. Bij de start werden we opnieuw geconfronteerd met regen en erg lage temperaturen. Ik wou geen risico's nemen en dus heb ik beslist om te stoppen.'

'Het is zeker geen verrassing, we hadden dit voorzien', vervolgde Gilbert. 'Mijn doelstelling in de Vuelta was om er aan de start te verschijnen, gezien de problemen met mijn knie, en om minimaal twee weken te rijden. Dit is gelukt, wat er nog bijkwam, was bonus.'

Vijfde Belg

In het klassement was Gilbert 61e, op 1u14:17 van de Italiaanse rodetruidrager Vincenzo Nibali (Astana). Hij is de vijfde Belg die deze loodzware Vuelta niet zal uitrijden, eerder staakten ook Bart De Clercq (val), Thomas De Gendt (uit koers genomen), Kevin De Weert (val) en Nick Nuyens de strijd.