Gruwelijke videobeelden moeten Amerikaanse Senatoren over de streep trekken
Foto: AP

De Amerikaanse regering heeft een Senaatscommissie videobeelden met vreselijke taferelen uit Syrië getoond. Het doel was de Senatoren te overtuigen een militaire actie in het land goed te keuren. Dat melden verschillende Amerikaanse media.

Media zoals CNN en NBC News konden de hand leggen op de vreselijke beelden die de Senatoren op 5 september in besloten zitting voorgeschoteld kregen. De video’s, 13 in totaal, zijn ondertussen ook op de website van de Amerikaanse Senaatscommissie geplaatst.

Het doel van de lugubere presentatie was de Commissie er van te overtuigen dat de Syrische president Bashar Assad er niet voor terugdeinst chemische wapens te gebruiken en dat bij zo’n aanval op 21 augustus meer dan 1.400 mensen om het leven kwamen. Bij de slachtoffers zouden toen ook 400 kinderen geweest zijn.

De beelden van talloze lijken, stuiptrekkende kinderen en algemene paniek waren eerder al her en der op het internet opgedoken, maar de authenticiteit ervan was moeilijk te verifiëren. De compilatie die nu aan de Amerikaanse Senatoren getoond werd, zou door de veiligheidsdiensten wel als authentiek bestempeld zijn.

Met de beelden hoopt Obama duidelijk te maken dat een militaire interventie noodzakelijk is om dit soort gruwelijkheden te stoppen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in