N-VA wil wet op majesteitsschennis afschaffen
Foto: BELGA

De N-VA wil de wet uit 1847 op de majesteitsschennis afschaffen. De N-VA Kamerleden Kristien Van Vaerenbergh en Theo Francken dienen hiervoor een wetsvoorstel in.

Volgens Kristien Van Vaerenbergh is de wet van 6 april 1847 niet meer van deze tijd en bestaan er voldoende alternatieven om laster of beledigingen ten aanzien van de Koning te bestraffen. ‘Het is in een moderne democratie trouwens niet meer verdedigbaar dat een niet-verkozen staatshoofd geprivilegieerde wetten krijgt die enkel hem en zijn familie beschermen’, zegt Van Vaerenbergh aan persagenschap Belga.

De wet van 6 april 1847 stelt dat al wie de persoon van de Koning beledigt, hetzij in het openbaar hetzij via geschriften, drukwerk of prenten strafbaar is en een gevangenisstraf tot drie jaar of een geldboete riskeert. Ook het beledigen van de Koninklijke familie is een misdrijf, al zijn de straffen daar kleiner.

Kristien Van Vaerenbergh, voorzitter van de commissie justitie, vindt het vreemd dat de wet nog bestaat want in 2005 werd een andere gelijkaardige 19 de-eeuwse wet met betrekking tot het beledigen van buitenlandse staatshoofden afgeschaft. Dit gebeurde na het arrest Colombani tegen Frankrijk van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Het Hof vond specifieke wetgeving voor binnenlandse en buitenlandse staatshoofden in strijd met het recht op vrije meningsuiting.

‘Het is een opmerkelijke ‘vergetelheid’ dat de Belgische wetgever deze wet op het beledigen van buitenlandse staatshoofden wél afschafte maar die voor het eigen, binnenlandse staatshoofd niet’, aldus N-VA Kamerleden Van Vaerenbergh en Francken.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig