In het Nederlandse Oss gaat zondag de Weg van de Toekomst officieel open. Na bijna drie jaar is het prestigieuze project bijna klaar. De 6,5 kilometer lange N329 is verdubbeld en uniek omdat die meer dan energieneutraal is.

De N329 is de aansluiting van Oss op het hoofdwegennet en loopt langs alle industrieterrein van de stad naar de haven en spooroverslag.

De weg is milieuvriendelijk (CO2-neutraal) aangelegd en energieneutraal in het gebruik. Acht bomen met zonnepanelen (zonnebomen) wekken energie op voor de verkeerslichten en verlichting.

Uit het asfalt wordt warmte gewonnen voor gebouwen die nog langs de weg komen. Voor maximale doorstroming op de randweg zijn er LED-lampjes in de berm gelegd die automobilisten met groen, oranje en rood letterlijk meenemen in een groene golf over vijf kruisingen. Het systeem wordt getest zodra de weg helemaal klaar is en wordt vermoedelijk in november in gebruik genomen, zegt projectleider Leo de Hoogt van de gemeente Oss.

De bekende ontwerper en innovator Daan Roosegaarde komt nog met een ontwerp voor wegmarkering die in het donker oplicht met energie die overdag met zonlicht is opgewekt.

De Weg van de Toekomst heeft inclusief de aanleg van een spoorbrug 83 miljoen euro gekost.