Beke opnieuw kandidaat-voorzitter CD&V
Wouter Beke Foto: rr
In een interview met de Zevende Dag op Eén wilde CD&V-voorzitter Wouter Beke niet zeggen of zijn partij na de verkiezingen van volgend jaar op een nieuwe regering met de PS van Elio Di Rupo mikt, dan wel op een samenwerking met N-VA. Hij bevestigde wel dat hij kandidaat is bij de voorzittersverkiezingen van CD&V.

'We werken nu al samen met N-VA in de Vlaamse regering', was het antwoord van Beke op de vraag of CD&V samen met N-VA in een federale regering wil stappen en dus instemt met het confederalisme dat de partij van Bart De Wever als voorwaarde vooropstelt. 'Ik wil me noch over Di Rupo, noch over de N-VA uitspreken', aldus nog Beke. 'Ik wil samenwerken met diegenen die ook het economische herstel en de betaalbaarheid van de pensioenen vooropstellen.'

'Elio Di Rupo is premier tot mei 2014, daarna is het woord aan de kiezer. En hoe sterker de kiezer CD&V maakt, hoe meer verantwoordelijkheden CD&V kan opnemen', klonk het ook nog.

Kandidaat-voorzitter

Of CD&V met Beke als voorzitter naar de verkiezingen stapt moet nog officieel bevestigd worden: er komen eind dit jaar voorzittersverkiezingen. 'We moeten respect hebben voor onze leden, ik zal dan ook aan de partijstructuren voorstellen om eind dit jaar voorzittersverkiezingen te organiseren', bevestigde Beke. Zelf is hij daarvoor kandidaat.

'Ik hoop dan ook opnieuw massaal het vertrouwen van de leden te krijgen.' Met welk boegbeeld CD&V dan naar de federale verkiezingen trekt, werd niet duidelijk: 'Dat is nu niet aan de orde.'