Gouden Leeuw voor Italiaanse documentaire
Gianfranco Rosi Foto: AP

De documentaire ‘Sacro Gra’ van de Italiaanse regisseur Gianfranco Rosi heeft de Gouden Leeuw van het internationale filmfestival van Venetië gewonnen. Dat maakte de jury onder leiding van de Italiaanse regisseur Bernardo Bertolucci zaterdagavond bekend.

‘Sacro Gra’ vertelt het verhaal van mensen die wonen langs de rondweg van Rome, de Grande Raccordo Anulare (GRA). Het is de grootste rondweg van een Italiaanse stad. ‘Ik draag deze overwinning op aan alle personages uit mijn film die me toelieten een kijkje te nemen in hun leven’, reageerde Rosi.

De Griek Alexandros Avranas werd uitgeroepen tot beste regisseur. Hij won de Zilveren Leeuw voor zijn film ‘Miss Violence’.

De Grote Prijs van de Jury ging naar de Chinese regisseur Tsai Ming-liang voor ‘Jiaoyou’ (‘Stray Dogs’), een verhaal over een arm gezin, een vader en twee kinderen, dat probeert te overleven in de straten van Taipei (Taiwan). Themis Panou, die de rol van de vader speelt, kreeg de prijs voor beste acteur.

De Italiaanse actrice Elena Cotta werd uitgeroepen als beste actrice voor haar rol in ‘Via Castellana Bandiera’ van regisseur Emma Dante.

De Duitse cineast Philip Gröning ging aan de haal met de Speciale Prijs van de Jury voor zijn film ‘The Police Officer’s Wife’.

Het festival van Venetië, het oudste ter wereld, werd dit jaar voor de 70ste keer georganiseerd. Twintig films streden voor naar de Gouden Leeuw, waaronder twee documentaires. Vorig jaar won ‘Pietà’ van de Zuid-Koreaanse regisseur Kim Ki-duk de Gouden Leeuw voor beste film.