VS en Frankrijk bevestigen wil om door te gaan met militaire actie in Syrië
John Kerry en Laurent Fabius Foto: AP

Frankrijk en de Verenigde Staten hebben hun wil om gemeenschappelijke actie te ondernemen in Syrië bevestigd. ‘Frankrijk en de VS staan verenigd’, zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius zaterdag na een ontmoeting met zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry. Kerry zei dat president Barack Obama nog niet heeft bepaald of hij met een militaire aanval zal wachten tot het einde van het lopende onderzoek van de VN-inspecteurs. ‘We zullen die vraag na mijn terugkeer in Washington bespreken’, zei Kerry in Parijs.

De Franse president François Hollande kondigde vrijdag verrassend aan dat hij voor een militaire actie tegen Syrië wil wachten op het rapport van de VN-inspecteurs over de chemische aanval van 21 augustus. Hollande zette zich zo op één lijn met de andere lidstaten van de EU.

Kerry zei dat de VS ‘groot respect’ heeft voor de houding van de Fransen. ‘We praten niet over ten oorlog trekken’, zei Kerry. Hij herhaalde dat het de bedoeling is om een ‘duidelijke en effectieve reactie’ te geven, die een dictator als de Syrische president Bashar Al-Assad moet weerhouden om opnieuw een slachtpartij aan te richten.

Kerry was ook optimistisch dat de VS zich kan verzekeren van groeiende internationale steun. Op dit moment wordt daarvoor de nodige informatie doorgegeven. Ook is er volgens hem voldoende bereidheid voor medewerking aan een militaire actie. ‘Er zijn meerdere landen die willen deelnemen aan een militaire actie als dat nodig blijkt.’

Fabius garandeerde dat duidelijk is wie achter de chemische aanval zit. Alleen het regime van Assad heeft daar in de regio de mogelijkheden voor en heeft die ook benut. ‘We moeten deze feiten accepteren.’