De Spaanse wielrenner Juan Manuel Garate van Belkin had het tijdens de veertiende etappe van de Ronde van Spanje zo koud dat hij eventjes plaatsnam in de ploegleiderswagen, alvorens hij zijn weg weer vervolgde. Mede dankzij de korte, verwarmde rustpauze bereikte hij na een helse etappe de finish in Andorra.

‘Juanma heeft 10 minuten bij Erik Dekker in de auto gezeten. Hij heeft zich omgekleed, opgewarmd aan de stoelverwarming en is toen weer doorgegaan’, aldus ploegleider Merijn Zeeman. Hij moest wel toezien hoe de extreme kou Luis Léon Sánchez tot opgeven dwong. ‘We dachten echt dat hij een kans op de winst had, maar op een gegeven moment kon hij niets meer. Hij donderde zo van zijn fiets en kon echt niet verder’, beschreef Zeeman de lijdensweg van de Spanjaard.

De overgebleven Belkin-renners krijgen zondag waarschijnlijk met dezelfde weersomstandigheden te maken, tot vrees van de ploegleiding. ‘Als het echt zo koud wordt als zaterdag, moet de jury zijn verantwoordelijkheid nemen’, zei Zeeman.