NSA kan gegevens op smartphones lezen
Protest tegen de NSA. Duitse activisten willen dat data van burgers beter wordt beschermd. Foto: EPA

De NSA (National Security Agency), de geheime dienst van de Verenigde Staten, kan gebruikersgegevens van smartphones van alle grote producenten lezen. Dat bericht het Duitse weekblad Der Spiegel zaterdag.

In geheime documenten van de inlichtingendienst, die het magazine kon inkijken, is onder meer sprake van iPhones, Blackberry’s en toestellen die draaien op Android, het besturingssysteem van Google. De NSA kan alle gevoelige informatie vanop de smartphones lezen, zoals contactlijsten, het sms-verkeer, nota’s en de verblijfplaats van de gebruikers.

Uit de documenten blijkt dat de NSA voor iedere grote producent een eigen werkgroep heeft, met als doel zich clandestien toegang te verschaffen tot de smartphone. In interne documenten scheppen experten op dat ze informatie van iPhones kunnen lezen door simpelweg in te breken in de computer waarmee de iPhone synchroniseert. Mini-programma’s, de zogenaamde scripts, maken vervolgens toegang mogelijk tot minstens 38 iPhone-applicaties.

Evenveel succes boekten de specialisten van de geheime dienst bij Blackberry. De NSA schreef al in 2009 dat ze het sms-verkeer hadden kunnen ‘zien en lezen’, schrijft Der Spiegel. Voor de Canadese onderneming is dat een zware slag, want tot nu toe hield ze vol dat haar mailsysteem niet te kraken viel.

Uit het materiaal dat Der Spiegel kon inkijken, blijkt wel dat er geen sprake is van massa-spionage, maar om doelgerichte, deels op maat gesneden operaties. De ondernemingen wisten al die tijd van niets.