André Greipel heeft de eerste Brussels Cycling Classic (1.BC) gewonnen, de opvolger van Parijs-Brussel. De sprinter van Lotto-Belisol was overtuigend de snelste in een massaspurt onder het Atomium voor John Degnkolb.

De najaarsklassieker veranderde van naam en gedaante: start en aankomst in Brussel, de hindernissen ten oosten van de hoofdstad en 196,9 kilometer lang op het terrein van de Brabantse Pijl.

Na zowat 13 kilometer wedstrijd zette Julien Vermote met de Spanjaard Nicolas Castroviejo en de Duitser Björn Thurau een aanval op. Laurens De Vreese, Koen Barbé en de Fransman Florent Barle counterden en wat verderop vormde zich zo een kopgroep met zes renners. De leiders mochten de eerste lus van 21 kilometer, na 129 kilometer wedstrijd, aansnijden met 3:25 voorsprong op de grote groep.

Tijdens de tweede beklimming van de Smeysberg spatte de kopgroep uit elkaar en verloren Koen Barbé met Florent Barle vooraan voeling. Op zeven kilometer van het einde werden de vier overgebleven vluchters gegrepen door het peloton waarin vooral de mannen van Lotto-Belisol, FDJ en Omega Pharma-Quick Step het tempo bepaalden. De Italiaan Marco Marcato trachtte de aangekondigde massasprint te ontlopen, samen met onder meer de Nederlander Lars Boom en de Fransman Thomas Voeckler.

Voor Lars Boom ging het allemaal te traag en met nog vijf kilometer voor de boeg zette hij een solo op. Die strandde op minder dan één kilometer van de eindmeet.

Zo kregen we alsnog een massasprint en daarin toonde André Greipel zich overtuigend de sterkste. De Duitser begon van ver op kop en hield makkelijk stand, voor John Degenkolb en Nacer Bouhanni. Voor Greipel was het al de zeventiende zege van het seizoen.

Vorig jaar was Tom Boonen (Omega Pharma-Quick Step) de beste in de laatste editie van Parijs-Brussel.

Uitslag:

1. André Greipel

2. John Degenkolb

3. Nacer Bouhanni


Bekijk de volledige uitslag op onze wedstrijdpagina